Valg af granittyper

Del denne sideShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Brosten vs chaussésten

Brosten er granitsten med en længde på ca. 20 cm. og en bredde og højde på 13-15 cm. Chaussésten er granitsten der måler ca. 10 x 10 x 10 cm.

De to typer af granitsten forveksles ofte. Hvis der har været gadekampe refereres der ofte i TV og andre medier til, at ”der blev kastet med brosten”. Brosten vejer mellem 10 og 12 kilo. Chaussésten
Vejer lidt over et kilo. Så det er nok chaussésten, der er blevet kastet med.

Både brosten og chaussésten giver en meget smuk belægning i din indkørsel eller på din terrasse. Granitsten er uforgængelige og får mere glans og tydeligere strukturer med årene.

Flisebelægninger bliver derimod misfarvede og smuldre med tiden.

Nordisk Granit

Smukkest er nok de nordiske granitsten som for eksempel Københavnermix, Bohus eller Halmstad.
Disse granittyper ligger også i den dyrere ende af prisspekteret.

Københavnersten er en blanding af forskellige rødlige eller mørke granittyper, der især komme fra Sverige eller fra Bornholm.

Særligt dyre er brugte københavnersten med køreslid. Det skyldes en stor efterspørgsel og et begrænset udbud. Udbuddet af brugte københavnersten er begrænset af, hvor mange af dem, der graves op af eksisterende belægninger.

Som navnet antyder, findes disse belægninger mest i København – og i andre ældre bydele ud over Danmark. Her ud over er det kun i Holland, at denne granittype anvendes i væsentligt omfang.

Da efterspørgslen efter de smukke københavnersten er vedvarende høj, bliver prisen det også. En overgang var prisen på brugte Københavnerbrosten med køreslid op på over 3.000 kr. plus moms. Pr. ton. Hertil skal lægges transportudgifter. Et ton dækker godt 2,5 kvadratmeter.

Nye nordiske granittyper koster ca. 2.000 kr. plus moms og transport.

Nordiske granittyper er rustikke og derfor særligt velegnede til ældre byhuse og til landejendomme.

Nordiske chaussésten indgår også i Københavnerbelægning og Rådhusbelægning – det er belægninger, hvor chausséstenene omkranser felter med fliser.

Portugisisk granit

Portugisisk granit er lysegrå eller mørkegrå. Prisen på portugisiske brosten eller chaussésten ligger på lidt under 1.000 kr. plus moms og transport. De er således noget billigere end nordisk granit.

Portugisisk granit passer til alt – ligesom hvide vægge! De er dog mest velegnede til nyere huse og moderne omgivelser. De udgør – som betonfliser – en god kontrast til bygninger med farver – og passer også fint sammen med, grå, sort og hvide huse.

Gå til:

Mørke Portugisiske 8-10 cm

Mørke Portugisiske 9-11 cm

Mørke Portugisiske 13-15 cm

Lyse Portugisiske 8-10 cm

Lyse Portugisiske 9-11 cm

Lyse Portugisiske 13-15 cm

Indisk granit

De globale fragtrater er faldet kraftigt i de sidste mange årtier. Det skyldes især den teknologiske udvikling indenfor skibsfarten med større og mere driftsøkonomiske skibe.

Derfor er der kommet mange nye og interessante granittyper ind på det danske marked.

Sort Indisk og Indisk Kuppam minder lidt om de portugisiske granittyper.

Sort Indisk er dog en del mørkere end Mørke Portugisiske og næsten sorte i regnvejr. De har også en overflade, der minder lidt om fedtsten eller skifer.

Indisk Kuppam kan være svære at skelne fra Lyse Portugisiske, men har en noget grovere og tydeligere struktur. Derfor er der mange, der foretrækker Indisk Kuppam, selv om de er noget dyrere. Prisen ligger på ca. 1.700 kr. pr. ton plus moms og transport.

Indisk granit kommer selv sagt fra Indien. Men en del af disse granitsten er faktisk produceret i Kina.

De indiske granittyper passer til de samme omgivelser som de portugisiske sten. De er blot lidt mere eksklusive.

Del denne sideShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest